Hard water

Wat is hard water?

Hard water is water met daarin opgeloste kalk (calcium en magnesium) Hard water is niet schadelijk voor de gezondheid maar toch bezit hard water een groot aantal eigenschappen die u en ik liever vermijden. De oorzaak is teveel kalk in het water, wat kan resulteren in de hier omschreven gevolgen. Download hier onze folder in pdf (2.17 MB)

De gevolgen van kalkaanslag

Het verwarmen van hard water boven de 60°C zorgt ervoor dat de kalk zich gaat binden en resulteert in de onderstaande effecten: - witte randen en poeder op sanitair, kranen, douchebakken en douchekoppen; - witte lagen en poeder op verwarmingselementen van wasmachine en afwasmachine; - witte lagen en poeder in CV, heetwater-leidingen, boiler en geiser; - witte randen en poeder in waterkoker en koffiezetapparaat.

Oude kalkaanslag verdwijnt wanneer u begint het leidingwater te ontkalken!

De kalkaanslag, ook wel ketelsteen genoemd, heeft niet alleen een grote invloed op de levensduur van een groot aantal huishoudelijke apparaten (soms wel tot 25%) maar verminderd ook het rendement van deze apparaten. Eén laagje van 1mm kalkaanslag veroorzaakt al 10% energie verlies. Daarnaast verhard de aanslag rubbers in apparaten waardoor deze kapot gaan (zoals het deurrubber in de wasmachine) en verminderd hard water de doorstroming in de leidingen. Dat laatste merkt u heel goed onder de douche; de straal wordt op den duur minder sterk.

Minder genot
- Hard water kan zorgen voor een droge huid na het douchen wat zelfs gepaard kan gaan met jeuk en uitslag.
- Scheren gaat minder soepel en veroorzaakt meer huidirritatie.
- Er blijft een filterlaagje in de thee achter, koffie en thee zijn troebeler en smaken minder lekker.
- Zelfs de was is minder zacht en kleding beschadigd eerder tijdens het wassen (natuurlijke vezels worden stug bij gebruik van hard water, omdat de zeepneerslag in de textielvezel terecht komt )

Hard water zorgt ervoor dat u 60% meer wasmiddel gebruikt. Daarom geven wasmiddelproducenten ook een richtlijn voor de hoeveelheid wasmiddel bij een bepaalde hardheid van het water, kijk maar eens op de verpakking van uw wasmiddel! U koopt nu anti-kalk schoonmaakmiddelen en tabletten, het kost aanzienlijk veel tijd om die middelen toe te passen. U gebruikt meer zeep, shampoo en afwas- en glansmiddel. Calcium- en magnesium-ionen reageren met zeep-ionen en slaan neer (ze verdwijnen uit het mengsel). Hoe harder het water is, des te meer zeep eerst moet worden toegevoegd, voordat u de gewenste schuimwerking krijgt.

Zacht water!

De oplossing is eenvoudig. U kunt het water vanaf de eerste druppel in huis zacht maken. Hoe weet u of u last van hard water heeft? Kijk maar eens of de douchedeur niet mooi helder is. Of ziet u witte randen rond de kranen? Bij twijfel kunt u altijd telefonisch contact opnemen, dan controleren wij de hardheid van uw water!